Sa iti spun un mic “secret” despre slabit.

In pregatirea pentru concursurile de fitness sau culturism sunt nevoit sa-mi reduc din aportul caloric. Cu alte cuvinte: mananc mai putine calorii (unitate de masura pt energie) decat are nevoie corpul meu.

Adica?

Sa presupunem ca Petrica consuma (corpul lui Petrica consuma defapt) 2000 kcal doar pentru a se pastra in viata. Petrica e harnic si mai face si antrenament (lucru mecanic care conserva masa musculara) prin care mai consuma 445kcal.. hai totusi sa rotunjim la 500 kcal la antrenament.

Avem 2500 kcal pe care corpul lui Petrica le arde. Petrica eroul nostru de azi mananca 2200 kcal.
Restul de 300 kal deficit (caloric) corpul lui Petrica poate sa ii compenseze din mai multe locuri (muschi, grasime, glicogen etc)
Sa zicem ca suntem optimisti si slabim din grasime.
Well asta e genul de slabit pe care ni-l dorim cand vrem sa slabim sanatos. Adica deficitul caloric sa existe dar sa nu fie extrem de mare.
Grasimea excesiva pe langa ca este inestetica dar e periculoasa pentru sanatate pentru ca favorizeaza boli cum ar fi cele metabolice (diabet de tip II de exemplu) si boli cardiovasculara (una dintre cele mai raspandite motive pentru deces la nivel global).

 

Deficitul caloric e bine sa fie interrupt o data la 5-7 saptamani in functie de persoana, pentru a lasa corpul sa se “recupereze”. Si deficitul caloric este o forma de stress asupra mai multor sisteme din corp cum ar fi sistemul endocrin si nervos.
1-2 saptamani de surplus caloric rezolva situatia si in literature de specialitate se numeste diet break.
As vrea sa vorbesc si despre raportul de macronutrienti dintr-o alimentatie sanatoasa pentru slabit si despre lista de alimentate pentru slabit. In urmatorul newsletter promit sa completez.

Mai in jos ai trei mese care au intre 350-500 kcal, mese pe care le-am folosit inclusiv pentru castigarea campionatulu national in 2017 la Men’s.

P-proteina
C- carbohidrati/glucide
F- Fat/Grasime/Lipide

Masa 1:
Macros: P 30 C15 F22
Calorii: 385
Ingrediente:
5 oua (fierte sau omleta fara ulei)
150g legume (la alergere, de sezon pe cat posibil)

Masa 2:
Macros: P 46 C20 F13
Calorii: 400 kcal
150g piept de pui (da, poti sa iti folosesti imaginatia si il gatesti sa fie cu adevarat gustos)
½ (jumatate) de cartof copt

Masa 3:
Macros: P 48 C36 F6
Calorii: 382
300g iaurt grecesc cu 2% grasime
1 cupa proteina din zer whey (are cam 30g)
50g blueberries
1 mar

Pentru planuri de alimentatie personalizate click aici.

Spor(t) in toate!

 

Facebook Comments