Iata 3 lucruri care ma ajuta constant sa raman echilibrat emotional cand ma pregatesc pentru concursuri de culturism/fitness dar si pentru viata.
Ca sportiv care participa la competitii, sunt nevoit sa fiu propriul psiholog, nutritionist, antrenor si fan si sa depun munca zi de zi. De aceea starea emotionala in care ma aflu este importanta daca vreau sa dau tot timpul 100% in tot ceea fac.

Mai jos gasiti 3 obiceiuri pe care le fac saptamanal, care ma ajuta sa raman echilibrat emotional.

1) Cathársis sn [At: DN3 / V: (iuz) ~ta~, ka~ / Pl: ~uri / E: fr catharsis] 1 (Est) Purificare a spiritului cu ajutorul artei prin participare intensă la fenomenul artistic. 2 (Psa) Efect terapeutic obținut prin descărcarea unei trăiri refulate.
Arta este minunata (de aceea am o sotie artista) Lasand gluma la o parte, culturismul este o arta (pe langa un sport extraordinar) cu tot ce implica: nutritie, antrenament, mindset si stil de viata in general;
Prin antrenament se intampla o anumita “purificare” intr-un sens pragmatic, pot spune ca elimini o energie prin miscare (lucru mecanic) energie pe care neconsumand-o ar rezulta intr-un exces de energie stocat (sub forma de grasime, energie=calorii. 1g Grasime=9kcal).
Excesul de grasime (care duce la boli cardiovasculare si metabolice, pe langa alte surprise)

 

Probabil ca e ultimul loc unde ti-ai imagina ca gasesti in acelas context catharsis si culturism. Ti le recomand cu caldura pe amandoua.

Cum?
Te antrenezi cu greutati, progresiv timp de minim 90 de zile si te schimbi, mult…. o sa faci level up, fizic si mental.

2) Plimbatul in natura:
La mamifere in situatii de stress se elibereaza in corp (de catre glandele suprarenale) un hormon pe nume cortizol care ne ajuta sa gestionam o situatie “de criza”. Perfect normal pana aici. Cortizolul nu este un “demon” cum nimic nu este daca e cu echilibru si in cantitati rezonabile.
Ce se intampla cand orice situatie din viata cotidiana este interpretata ca “o situatie de criza” si nu putem sa oprim butonul de “STRESS OFF” si drept urmare avem prea mult corizol in corp?

Pot aparea simptome ca
• Anxietate și/sau depresie
• Dureri de cap
• Boali cardiovasculare
• Probleme de memorie și concentrare
• Probleme cu digestia
• Probleme cu somnul
• Creștere în greutate
Ca si modalitati eficiente de a reduce stresul (implicit cortizolul) din corp putem sa folosim (pe langa somn 7, nutritie sanatosa, sport de minim 3 ori/săptămână) Forest Bathing (sau shin-rin yoku in japoneza). Studiile arata sunt sanse mari sa reduca cortizolul. Iesitul in natura oricum e fain (wink!)

 

3) Timpul petrecut cu persoanele dragi:
Cu totii stim ca cel mai bine (si in siguranta) ne simtim cu persoanele apropiate care stiu sa ne asculte (si noi pe ei) si plecam din fiecare discutie pe care o avem cu ei un pic mai inteligenti (wink!). Oare de ce? (poate de la oxitocina)

Un studiu interesant facut la o universitate Harvardi facut pe o perioada de 80 de ani ne indica ca apararent conteaza foarte mult sa avem realtii interpesonale de calitate si consecinta este viata mai fericita.Asta ne afecteaza sanatatea in bine. Petru persoanele care nu doresc sa citeasca tot studiul, este un TED Talk aici care dureaza 12 minute(cele mai bune 12 minute investite). Rezuma studiul foarte frumos.

Sper ca ti-au fost utile si tips-urile de azi. Spor(t) in toate!

Facebook Comments