Cu toţii cunoaştem afirmaţia „Nebunia înseamnă să faci acelaşi lucru în mod repetat şi să te aştepţi să obţii rezultate diferite”.

      Această afirmaţie e valabilă şi în cazul antrenamentului de fitness/culturism. Culturiştii profesionişti îşi împart ciclurile de antrenament în funcţie de concursurile şi competiţiile la care participă. În perioada postcompetiţională (off-season), dieta lor e bazată, în mare parte, pe carbohidraţi (glucide), uneori chiar şi până la 60%!

       Antrenamentul acestora este alcătuit din exerciţii compuse (de bază), care sunt mult mai anabolice. Lucrurile se schimbă însă la 180 de grade în perioada competiţională, atât în ceea ce priveşte alimentaţia, cât şi antrenamentul acestora.

       Cu cât mai mult se apropie o competiţie, cu atât mai mult vor fi excluşi carbohidraţii din dietă, antrenamentul va fi axat pe exerciţii ce ajută la separarea, vascularizarea şi controlul neuromuscular al muşchilor, pentru o prezentare scenică cât mai bună. Dar probabil că ştiai asta deja…

       Probabi că acum te întrebi: „Cu ce mă ajută pe mine aceste informaţii?”

În primul rând, trebuie să fii conştient că pentru a te menţine într-o formă fizică excepţională, perioade lungi de timp, va trebui să faci unele sacrificii! Bineînţeles că nu te poţi compara cu cei care câştigă concursul Mr. Olympia (ei se antrenează de două ori pe zi şi sunt plătiţi pentru asta!) – şi să nu uităm de geneticul foarte bun pe care aceştia îl deţin, de suplimentele şi de anbolizantele pe care aceştia le folosesc!

       Un tip endomorf va trebui să depună eforturi mult mai mari decât un mezomorf sau ectomorf, pentru a se menţine într-o formă fizică bună – mai ales o persoană care nu foloseşte anabolizante!

Dacă vrei să vezi alte rezultate decât cele obţinute până azi, nu rămâne la acelaşi tip de antrenament, la aceeaşi dietă, la aceleaşi suplimente, aceleaşi ore de somn sau acelaşi serviciu stresant! Dacă nu eşti multumit de rezultate, dacă nu eşti mulţumit de rezultatele de până acum, distruge-ţi antrenamentul şi creează altul nou!

       De exemplu, perioada iernii (mai ales că te expui în această perioadă), poate însemna pentru tine perioada “postcompetiţională” a culturiştilor de care vorbeam mai sus, poţi face exerciţii compuse (de bază), poţi schimba raportul de macronutrienţi din farfurie (55% carbohidraţi, 35 % proteine şi 10% grăsimi). Nopţile, fiind mult mai lungi, te poţi odihni mai bine. Perioada precompetiţională, poate însemna pentru tine primavara, iar „competiţia” vara!


Bozeșan Petru (antrenor personal- Cluj-Napoca)

Facebook Comments