Cu toții avem grupe musculare mai slab dezvoltate. Articolul de față este pentru aceia dintre noi care deţin gambe deficitare. Aceştia în primul rînd, ar trebui să fie liniștiți – asta nu e o anomalie a naturii! Dacă ai gambele rămase în urmă față de celelalte grupe, poate fi din mai multe motive. Iată cîteva dintre acestea: ori nu le antrenezi suficient de intens, ori le antrenezi partial (izolezi doar o parte), orieşti condiţionat de natură (factorul genetic)!

        Hai să vedem totusi din ce mușchi sunt formate gambele, care sunt câteva dintre exercițiile şi modalitățile prin care poți izola fiecare parte a gambei, astfel încât acestea să se dezvolte armonios!
Gamba este formată din mușchii gemeni (capul lateral, median și solear), împreună formând tricepsul sural. Din ce am văzut prin sălile de fitness, majoritatea dintre cei care au gambe deficitare, lucrează în serii de puține repetări (10-15), ca la restul grupelor… Gamba e o grupă de muşchi care reacționează bine la mai multe repetări (80-120 rep.)!

        Un alt motiv pentru care gambele pot fi grupe deficitare, ar putea fi simplul fapt că ele sunt antrenate doar parțial! Dacă faci să zicem, ridicări pe vârfuri din picioare, izolezi astfel doar mușchii gemeni, lăsând pe dinafară solearul, acest lucru va face ca…odată cu trecerea timpului…să dea un aspect de ”chicken leg” (picioare de pui)! 
Mușchii gemeni pot fi și ei izolați, de exemplu dacă ții vârfurile mai înspre interior, izolezi astfel mai mult capul lateral, iar dacă le ții mai înspre exterior, izolezi capul median. Solearul se izolează făcând ridicări pe vârfuri din poziţia șezut – poți observa că, făcând acest exercițiu, muşchii gemeni sunt partial relaxaţi! Cea mai mare problemă va rămâne totuşi factorul genetic!

         Cu toții cunoaştem persoane care nu își antrenează gambele aproape niciodată şi cu toate astea, le au mari ”cât casa”! Aceștia au tendoul lui Ahile mai scurt și mușchii gambei mai lungi, ei coborând în partea mai de jos a piciorului. Și bineînțeles, gambele celor mai puțin fericiți (am zis mai puțin fericiţi, nu deloc!), sunt cele cu tendonul lui ahile mai lung (care poate reprezenta de fapt avantajul exploziilor de viteză), solear-ul și gemenii mai scurţi, fapt ce oferă piciorului un aspect mai alungit, mai fragil…și as putea spune…chiar mai feminin – lucru inestetic pentru un bărbat!


de Petru Bozeșan (fitness trainer – Cluj Napoca)

Facebook Comments